Giftfritt Nesset mobiliserte til storstilt markering i Tingvoll

– Dette er ødeleggende for våre livsbetingelser, sa nestleder Stig O. Jacobsen i sin appell til miljøministeren.

OVER 100 MØTTE OPP: Mange møtte opp for å vise sin motstand til deponi-planene på Raudsand. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen tok til orde etter at Stig O. Jacobsen holdt appell på vegne av Giftfritt Nesset.  
    
      (Foto: Vidar Karlsen / Tingvoll kommune)
Mange møtte opp for å vise sin motstand til deponi-planene på Raudsand. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen tok til orde etter at Stig O. Jacobsen holdt appell på vegne av Giftfritt Nesset.   FOTO: VIDAR KARLSEN / TINGVOLL KOMMUNE

TINGVOLL: Torsdag ankom klima- og miljøminister Ola Elvestuen Tingvoll som en del av sin valgkampturné. Sammen med fylkesordførerkandidat, Pål Farstad, skulle han besøke kommunens økopark. På vegen dit hadde Giftfritt Nesset invitert ministeren til et møte på Prestegårdskaia.

Nestleder i Giftfritt Nesset, Stig O. Jacobsen holdt appell. Han ankom sammen med Gjemnes-ordfører Knut Sjømæling og Tingvoll-ordfører Milly Nørsett.

Men de ble ikke alene om å vise sin motstand til deponi for farlig avfall på Raudsand.

– Vi har oppfordret alle til å møte opp på kaia for å vise sin motstand, og jeg vet at det har blitt arrangert plakatverksted på hotellet i Tingvoll. I tillegg har vi oppfordret alle med båt i området til å bli med og danne en båtarmada på fjorden, sa Jacobsen i forkant av møtet med ministeren.

Stor oppslutning

Leder ved sørviskontoret i Tingvoll kommune, Vidar Karlsen, opplyser til Rbnett at godt over 100 personer hadde møtt opp for å vise sin motstand.

– Det var veldig mange folk som møtte opp, i tillegg til mange båter. Vi har hatt flere telefoner til sørviskontoret fra folk som ønsket å delta, sier han.

– Ikke bare i Nesset

Jacobsen forteller at det er viktig for dem å vise at den store motstanden mot deponi ikke bare finnes i Nesset, men også i kommunene rundt.

– Motstanden er sterk også i Tingvoll, Gjemnes, Sunndal, Kristiansund og Averøy. Nesset kommune har en prosent av arealet mot fjorden. Giftdeponiet er en stor trussel også for nabokommunene. De aksepterer ikke at politikerne i Nesset avgjør dette på deres vegne, sier han.

Høgrisikoprosjekt

I appellen forklarer Jacobsen at Giftfritt Nesset bygger sin motstand på fem sentrale forhold: historikk, transport, geologi og omdømme. Han beskriver også dette som en av Norges største og minst kjente forurensingsskandaler til sjø og land.

– Sunndals- og Tingvollfjorden har vært sterkt forurenset i 70 år og fram til i dag. Fremdeles er de ikke friskmeldt. Raudsand-prosjektet framstår som et høgrisikoprosjekt på mange plan, sa han.

– Fjorden er vårt felles eie

Jacobsen beskriver prosjektet som ødeleggende for livsbetingelser, bo- og virkelyst.

– Det er derfor urettferdig at Nesset kommune skal kunne påføre sine naboer dette, sa Jacobsen, og la til at Tingvoll, Gjemnes, Sunndal, Kristiansund og Averøy også har behandlet planene.

– Ser man bort fra Nesset, har 108 kommunestyrerepresentanter, inkludert fylkesutvalget, i Møre og Romsdal stemt imot. Seks representanter har stemt for. Dette representerer kommuner med 48.000 innbyggere. Motstanden her er stor og massiv. Fjorden er vårt felles eie, sa Jacobsen i sin appell til miljøministeren.

https://www.rbnett.no/nyheter/2019/06/27/Giftfritt-Nesset-mobiliserte-til-storstilt-markering-i-Tingvoll-19380951.ece