Skjuler Nesset kommune noe for oss?

Synnøve Almås Harstad
Synnøve Almås Harstad Foto: Privat

Av Synnøve Almås Harstad, Raudsand

LESERBREV 31. oktober 2017 kunne vi lese i avisene at ordføreren i Nesset mente at folket på Raudsand kunne sove trygt og at det ikke var noe å bekymre seg over.

Saken den gang handlet om betydelige mengder, 27 tonn, ulovlig lagret avfall på området til gamle Rødsand Gruber. Sekkene ble funnet i sammenheng med at folk var inne i tunnelen som leder til personsjakta. Samtidig ble det oppdaget gassdannelse fra personsjakta, noe de fleste har fått med seg.

Forrige mandag kom det ny oppsiktsvekkende informasjon fram på nettsiden neitilgiftdeponi.com, som også deler sine artikler på Facebook. Overskriften til artikkelen var: Nesset kommune anklager Real Alloy for dumping av avfall.

Her kan en lese at det i e-post fra Nesset kommune til Miljødirektoratet blir framsatt påstander om at Real Alloy angivelig skal ha laget seg en slags kniv for å kunne senke sekker ned i sjakten. Forfatteren av e-posten sier at det ikke kan bekreftes på grunn av manglende dokumentasjon. I samme e-post blir Miljødirektoratet oppfordret til å ikke ta kontakt med bedriften angående opplysningene som kommer fram i korrespondansen. Dette på grunn av mistanken om at Real Alloy kan tukle med beviser.

Kan også nevnes at e-posten er sendt som kopi til (anonymisert)@storvik.lu. Dette er e-postadressen til firmaet som eier Bergmesteren Raudsand AS.

E-posten er sendt fra Nesset kommune tirsdag 12. desember 2017, altså bare litt over en måned etter at ordføreren går ut i avisene for å berolige folket på Raudsand.

Her begynner spørsmålene å stille seg i lang kø.
Hva var meningen med å sende e-posten som kopi til utbygger av deponiet?
Hvilket samarbeid har Nesset kommune med utbygger?
Hva var agendaen for e-posten?
Var det for å stikke kjepper i hjulene på en bedrift som slet med utfordringer?

7. november 2017 holder Real Alloy et informasjonsmøte på Raudsand Samfunnshus der naboer og andre interesserte er invitert. Bedriften har i en årrekke slitt med luktutslipp som har vært til store ulemper for naboene. Virksomheten ble i 2016 stengt på grunn av at de ikke greide å følge miljødirektoratets krav. I mars 2017 fikk de grønt lys av miljødirektoratet for gjenoppstart i en prøveperiode. Etter store investeringer og oppgraderinger har de nå full drift. Etter møtet på samfunnshuset har dialogen mellom Real Alloy og naboene vært upåklagelig. På disse møtene har bedriften, naboer og en representant fra kommunen deltatt.

Naboene har endelig begynt å få tiltro til bedriften og at de gjør det de kan for å forbedre seg.

Men så skjer dette, kommunen sitter visst på informasjon uten dokumentasjon. De kontakter miljødirektoratet for å informere om rykter.

Er dette en vanlig kommunikasjonsform for en kommune?
Jobber ikke Nesset kommune for arbeidsplasser?
Står eksisterende arbeidsplasser i veien for eventuelt nye?

Vi naboene som har hatt luktplagene og kjempet for friskluft har blitt beskyldt for å være mot arbeidsplasser. Også i saken mot det store nasjonale deponiet. Vi er bekymret for framtidige utslipp, hvordan vil dette påvirke folkehelsa? Hva skjer om det skulle bli store utslipp til sjø? Hva med miljøet?

Vi er kjempe glade for at Real Alloy endelig får det til å fungere og at de kan holde aktiviteten i gang på Raudsand. Kjempe flott! Vi er ikke redde for arbeidsplasser. Har vi igjen grunn til å være bekymret over hva bedriften bedriver?

I natt var enda en søvnløs natt med mange tanker om hva en skal tenke og tro. Kommunen kommer med beskyldninger om bedriften, tuftet på rykter.

Hvem kan vi stole på? Bedriften som viser så gode resultater at de har fått tillatelse til videre drift?
Kan vi stole på miljødirektoratet som skal følge opp? Eller skal vi stole på kommunen som går ut og betrygger folket med at Raudsand er en trygg plass og bo, samtidig som de sitter på slik informasjon om miljøkriminalitet?
Hva har Nesset kommune gjort for å eventuelt bekrefte/avkrefte ryktene?

For ikke lenge siden ble jeg intervjuet på riksdekkende TV der Nesset ordføreren også ble intervjuet. Der sier han at motstanden er basert på følelser. Miljøgifter handler ikke om følelser? Det er en reell fare for hva vi bringer videre til det ufødte liv, og ødeleggelser av jorden vi låner. Det er vel ikke unaturlig om følelser blir berørt når man setter seg inn i fakta, det motsatte er bekymringsverdig. Å bli sett ned på for å ha følelser er noe jeg rett og slett ikke bryr meg om!

4. september i år var det et arrangement på Seilet i regi av «Jeg velger meg et giftfritt Nesset». Der var det en paneldebatt hvor Nesset ordføreren henviser til en ryddig prosess i forbindelse med deponisaken. Det ble av en eller annen grunn ikke åpnet for spørsmål fra publikum.

Jeg hadde et spørsmål til deg Rolf Jonas!
Synes du at det er en ryddig prosess, at høyre representanter i kommunestyret møter opp på feiringen sammen med utbygger på Raudsand gård, samme kveld som kommunestyret vedtar reguleringsplanen?
Raudsand gård er Veidekke’s eiendom, for dem som ikke er kjent med dette.
Har du samvittighet til å si at vi kan sove trygt når kommunen sitter på den informasjonen de tydeligvis gjør?

Mange av mine spørsmål vil nok stå ubesvarte. Men jeg håper virkelig at Real Alloy tar til motmæle og at sannheten kommer til overflaten en dag.

Bekymringsverdig at slik kan skje på kommunalt plan. Nesset kommune må komme med en forklaring!

https://www.tk.no/meninger/raudsand-deponi/giftdeponi/skjuler-nesset-kommune-noe-for-oss/o/5-51-708435

%d bloggere liker dette: