Det er makta som rår

Media er en viktig maktfaktor og aktør i samfunnet. RB er en del av makta. For oss som kjemper mot at byen vår og landsdelen vår skal bli prega av et giftdeponi for farlig avfall har det vært skremmende lite faktakunnskap og kritiske analyser i media om denne saken. Hva kan det skyldes?

Det er makta som rår, sa de før i tida. De mente at vi må godta at det er de som har makt og penger og posisjoner som bestemmer over vanlige folk. Gratulerer med valget. Vi har fått de politikerne vi stemte på.

Noen av oss ser at det er mye bruk av makt i politikken. Det er noen som bruker makt og posisjoner til å bygge allianser og prioritere egne saker. De glemmer at de fikk makta av velgerne. I RB i dag er det et eksempel på fire parti som sto fram mot giftdeponiplanene på Rausand før valget, og som gjør noe med det nå. Det er MDG, SV, Rødt og Nesset arbeiderparti. Bra! Det kommer også fram at de fire andre som var imot, Sp, KrF, V og Frp ikke vil skrive under på et felles protestbrev, og det syns vi er rart.

Media er en viktig maktfaktor og aktør i samfunnet. RB er en del av makta. For oss som kjemper mot at byen vår og landsdelen vår skal bli prega av et giftdeponi for farlig avfall har det vært skremmende lite faktakunnskap og kritiske analyser i media om denne saken. Hva kan det skyldes?

Vi skulle hatt en folkeavstemning om en så viktig sak. Vet alle hva som holder på å skje? Hvorfor er det så lite fokus på konsekvensene av denne saken i media? Det er blitt mye fokus på klima og miljø og vårt ansvar for framtida, på generelt grunnlag, men det som nå holder på å skje i nye Molde kommune er den største miljøsaka som noen gang kommer til å prege vår landsdel.

Vi trodde vanlige folk, lærere og elever, byråkrater og fagfolk i helse og omsorg, politikere og prester, unge og gamle, ja alle som vil få merke konsekvensene av dette maktspillet og har en stemme ville kaste seg ut i et gedigent klimabrøl!

Vi trodde vi ville få oppleve protester og streiker og krav om at økonomiske motiver hos de største og rikeste selskap i Skandinavia ikke skulle få ødelegge Molde og Møre og Romsdal. Vi trodde saken skulle prege media både lokalt og på landsplan og engasjere alle oppegående folk!

Men det er lite fokus på saken. Det har vært sendt en stor reportasje i russisk TV, så det er noen som har fått det med seg. Vi trodde klimaødeleggelser i vårt nærmiljø var verdt å kjempe mot! Vi trodde forskningsmiljø og høgskolestudenter ville streike mot planene om slike ødeleggelser. Hvorfor er det så stille? Er dette greit? Er det ikke viktig å bevare miljøet der vi bor?

Vi tror dette maktspillet som har foregått kunne vært avslørt om saken hadde fått mer oppmerksomhet i media.

En bykommune ved Hustadvika som lagringsplass for enorme båtlaster med gift burde vært en god sak å starte med. Nå kommer byråkratene og politikerne fra Oslo på besøk snart, og de blir nok også stelt pent med i media.

Vi får de politikerne vi stemmer på, og de får makta si av velgerne.

Leserbrev av Marie Brakstad i papirutgava av Romsdals Budstikke

Oppdatert med link til nettutgaven:

https://www.rbnett.no/meninger/leserinnlegg/2019/10/14/Det-er-makta-som-r%C3%A5r-20158425.ece

%d bloggere liker dette: