Forstå deponi-saka?

Leserbrev av Siri Andrea Storholt

Det er flere ting rundt hele denne saken jeg ikke klarer og forstå, at ikke ALLE forstår.
Det første som kommer ut i media er at det skal bestemmes hvor det «nasjonale giftdeponiet» skal ligge. Blir det Raudsand eller Brevik? Så blir det stor motstand, på begge stedene.
Da velger de et nytt navn «Det nasjonale deponiet for uorganisk farlig avfall».
Høres det kanskje bedre ut? Men det er enkelt å forstå at innholdet er akkurat det samme.

Så går Bergmesteren v/ Harald Storvik ut i media og sier: «Det blir ikkje noko giftdeponi om det ikkje er trygt».
Samtidig øker motstanden og folk begynner å våkne. Da kommer ideen om resirkulering inn i bildet. Dette må da bli bra? Vi skal bruke om igjen det som kan brukes om igjen.
Da virker det på meg som at folk begynner å tro at å resirkulere er det samme som å trylle bort det giftige avfallet?

Parallelt så planlegges det å dekke over flere 1000 tonn med avfall i bergmesteren for så å føre bergmesteren tilbake til den stand den en gang var. Det skulle bli så bra at vi omtrent kunne dyrke økologisk der oppe etter at det var ferdig. Vi kunne til og med kanskje bygge hytter der!
Med all giften under? Med bunnaske som kronen på verket? (Jeg synes alle burde bestille utbyggernes rapport om bunnaske og hva den egentlig inneholder, på e-innsyn).

Dette ER miljøgifter.

Så skal de sprenge fjellhaller og bygge ei stor kai, høres det flott ut eller? Da må jeg spørre om noen vet hva fjellhallene skal brukes til? Det skal jo ikke bli et deponi for gift vel? Absolutt ikke noe giftdeponi? (Selv om Allum Sørensen sa at f.eks kvikksølv skulle lagres der inne). Men dette fortrenges gang på gang.

Jeg vet hva hallene skal brukes til, dette etter å ha mottatt enorme mengder dokumentasjon fra e-innsyn. Problemet er at veldig mange ikke forstår at de aller, aller farligste og mest giftige stoffene vi får hit til Raudsand ikke kan benyttes om igjen og er derfor ikke en ressurs. Det er miljøgifter som skal tas ut og lagres inne i fjellet. Er det fortsatt slik at vi ikke får kalle det et giftdeponi?

%d bloggere liker dette: